Fråga 2014/15:296 Mobiltäckning i hela landet

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Sverige är ett modernt land, men också ett delat land. Ty medan vissa delar har en snabb utbyggnad av infrastruktur som erbjuder medborgare goda kommunikationsmöjligheter, upplever medborgare i andra delar av landet motsatsen. Det brister i till synes enkla och självklara saker som att ringa, koppla upp sig mot internet och betala i kortterminaler. Mest allvarligt är vittnesmål om att människor inte kommer fram till SOS Alarm vid fara.

För tryggheten, tillväxten och möjligheten att bo och verka i hela landet är det avgörande att människor kan kommunicera. En förutsättning är en väl utbyggd infrastruktur för mobila telefoni- och bredbandstjänster. Taxichauffören i norra Strömsunds kommun måste kunna ta emot beställningar på körningar, och restaurangägaren i Lillhärdal måste kunna lita på att kortterminalen fungerar när kunder ska betala.

Samtidigt upplever man i gles- och landsbygd att operatörer inte tar bristerna på allvar. Ersättningen som betalas ut vid längre avbrott kompenserar varken för de ekonomiska skador eller den frustration som det innebär att vara i radioskugga.

Rapporterna om återkommande störningar och problem som dröjer sig kvar talar för att staten behöver ta ett tydligare ansvar i sin tillsynsroll. Att Post- och telestyrelsen (PTS) får vetskap om driftsstörningar och avbrott i efterhand och begränsade till höga tröskelvärden duger inte. I dag kan upp till 2 000 personer omfattas av driftsavbrott i upp till 24 timmar utan att rapport lämnas till PTS.

 

Vilka behov ser statsrådet Mehmet Kaplan av en stärkt tillsyn, och vilka åtgärder tänker han vidta för att förbättra mobiltäckningen i glesbygd?