Fråga 2014/15:291 Götaälvsbrons inverkan på näringslivet och Vänersjöfarten

av Sten Bergheden (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Beslut har tagits av Göteborgs stad att bygga en ny bro över Göta älv. Bron planeras till 13 meter i höjd – den befintliga bron är 19 meter hög. Den befintliga bron ska ersättas år 2020. En bro lägre än nuvarande 19 meter riskerar att allvarligt störa sjöfarten på Vänern.

Västsverige är Nordens största logistikcentrum, och en lägre bro riskerar att inverka negativt på sjöfarten, turismen och näringslivet. Därför har bland annat Sjöfartsverket, flera kommuner samt rederier valt att överklaga beslutet att den nya bron endast kommer att ha en höjd på 13 meter.

Det är angeläget med en högre bro med seglingsfri höjd på minst 19 meter för att trygga Vänersjöfarten. Vänersjöfarten innebär miljövänliga transporter och ger en möjlighet till företagsutveckling. Även näringslivet är tydligt med att man behöver en högre bro än planerat.

Det här är en viktig fråga för utvecklingen av företag och jobb i hela Västsverige. Vid 12 meters segelfri höjd, som den nya bron innebär, kommer i princip samtliga av dagens lastfartyg och 60 procent av segelbåtarna att kräva broöppning. I framtiden kommer fler båtar från Europa att trafikera Göta älv och Vänern, och då är det viktigt att man nu inte begränsar möjligheterna att ta sig in och ut i Vänern.

Detta är ett nationellt intresse, varför regeringen bör se över Göteborgs beslut om att bygga en ny lägre bro över Göta älv. Är det rimligt att Göteborgs stad själv kan avgöra Vänersjöfartens utvecklingsmöjligheter och med en för låg bro hämma näringslivet och möjligheten att skapa fler svenska jobb i Västsverige.

Bron är en tydlig näringspolitisk fråga. Den handlar om näringslivet i Västsverige och Vänersjöfartens framtida möjligheter till att växa och utvecklas i Västsverige.

 

Vilka åtgärder avser närings- och innovationsminister Mikael Damberg att vidta för att säkerställa näringslivets och Vänersjöfartens krav på en seglingshöjd på minst 19 meter för bron över Göta älv i Göteborg?