Fråga 2014/15:290 Barn som försvinner

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Varje år försvinner ett stort antal barn, varav många kommit ensamma till Sverige. Barnen som försvinner faller mellan myndigheternas ansvarsområden. Samarbetet mellan berörda myndigheter, såsom socialtjänsten, Migrationsverket och polisen, fungerar inte på ett sätt som är optimalt för att de försvunna barnen ska hittas. Frågan om de försvunna barnen är dock större än så och handlar ytterst om hur samhället tar sig an den växande gruppen barn och unga som lever utan papper i Sverige.

Dels finns de myndigheter som genomför beslut kring avvisningar (polisen och Migrationsverket), dels finns aktörer som har till uppgift att säkra samma barns rätt till skydd och säkerhet, exempelvis socialtjänsten och det civila samhället.

Statens två uppgifter kan tyckas stå i motsats till varandra. Dock är det så att så länge barnen befinner sig i Sverige har staten ett ansvar för att säkerställa att barnens rättigheter beaktas.

Rädda Barnen har länge uttryckt oro över barn som försvinner och lyft frågan i möten med Migrationsverket, gränspolisen och andra som arbetar med dessa frågor. Enligt Rädda Barnen möts man oftast av svaret att barnen försvinner frivilligt. Även om det finns barn som försvinner frivilligt går det inte att utgå från att så alltid är fallet. Samhället måste försäkra sig om att det inte finns någon annan förklaring till barnens försvinnande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att inga barn försvinner utan samhällets vetskap?