Fråga 2014/15:29 Bromma flygplats

av Per Åsling (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den nya majoriteten i Stockholms stadshus, bestående av S, MP, V och FI, har kommit överens om att stänga Bromma flygplats. Senast år 2022 ska det i stället byggas bostäder på flygfältet.

Detta är ett mycket allvarligt besked för många orter runt om i landet. Bromma flygplats är en riksangelägenhet och ett nav med stor betydelse för Sverige, både nationellt och internationellt. Nedläggningen skulle innebära kraftigt försämrade kommunikationer för exempelvis Ängelholm, Halmstad, Växjö, Kalmar, Trollhättan och Sundsvall, som har sina primära flyglinjer till Bromma. Även Östersund, Ronneby, Visby, Landvetter, Malmö och Umeå har viktiga linjer till Bromma.

Trängsel på Arlanda innebär att en nedläggning av Bromma riskerar att slå ut både regionala flygplatser och mindre flygbolag.

I dag finns två bolag som flyger reguljärt från Östersund: SAS på sträckan Östersund–Arlanda och Malmö Aviation på sträckan Östersund–Bromma. Historien har visat att det är angeläget att det finns mer än ett bolag som trafikerar Östersund. Det innebär lägre priser och större valfrihet för resenärer. Stockholmsbeslutet riskerar att allvarligt försämra konkurrensförutsättningarna på flera orter som trafikeras av mindre flygbolag.

Sverige har många företag som är beroende av ett bra utbud av flygavgångar. Det är småorter runt om i landet som förlorar på det här beslutet. 

Fråga:

Hur ställer sig statsrådet till en nedläggning av Bromma flygplats?