Fråga 2014/15:284 Minnesanteckningar från det säkerhetspolitiska rådet

av Hans Wallmark (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I samband med att statsministern besvarade min interpellation om det säkerhetspolitiska rådet i Regeringskansliet, tisdagen den 3 mars 2015, bekräftade han att det vid rådets möten förs vissa minnesanteckningar. Statsministern sade bland annat att ”det är klart att vi för anteckningar om vi behöver göra någonting till nästa möte” och även att ”det innebär i det här fallet att vi såklart för minnesanteckningar över vad vi har sagt för att vi ska komma ihåg vad vi tänkte diskutera vidare nästa gång”.

I interpellationsdebatten lyftes även vikten av att arbetet i Regeringskansliet dokumenteras på ett sådant sätt att det går att följa upp i efterhand. Riksdagens konstitutionsutskott har vid flera tillfällen framhållit vikten av dokumentation. Denna är viktig både internt och för att underlätta granskning i efterhand. Statsministern instämde under debatten i att regeringen är ansvarig för dokumentation som kan göra att riksdagen kan följa regeringens arbete och meddelade också att ”detta tänker regeringen göra”.

Jag vände mig efter debatten till Regeringskansliet för att få ta del av de minnesanteckningar som statsministern åsyftade. I fredags fick jag svar från Regeringskansliet att det inte finns några allmänna handlingar i Regeringskansliet som motsvarar begäran. Svaret föranleder vissa funderingar.

Om minnesanteckningarna finns i Regeringskansliet är det rimligt att undra, inte minst mot bakgrund av statsministerns uttalanden om att möjliggöra riksdagens granskning, om och varför statsministern inte vill låta riksdagens ledamöter ta del av dem. Om de inte finns ligger det i stället nära till hands att undra vad statsministern menade när han sa att det fördes sådana minnesanteckningar, och vidare hur statsministern menar att detta stämmer överens med konstitutionsutskottets uttalanden och hans egna utfästelser.

Min fråga till statsminister Stefan Löfven är därför:

 

Finns de minnesanteckningar som statsministern hänvisade till i kammardebatten den 3 mars 2015 i Regeringskansliet?