Fråga 2014/15:275 MSB:s insats mot ebola i Liberia

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den 16 oktober förra året beslutade regeringen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle ansvara för en stor hälsoinsats i de av ebola drabbade länderna i Västafrika. Via Sida fick MSB 100 miljoner kronor för att bland annat nyrekrytera och katastrofutbilda sjukvårdspersonal för att stödja lokala myndigheter i Liberia och de olika FN-insatserna på plats.

Redan förra våren larmade Läkare Utan Gränser (MSF) om ebolautbrottet. I september varnade organisationen för att kapaciteten inte räckte till och att det saknades sängplatser och personal.

I december reste de första MSB-medarbetarna hem, och i början av februari i år fattade man beslut om att kalla hem hela den styrka med sjukvårdspersonal som drev behandlingscenter. Man bedömde att ebolaepidemin hade klingat av. Viss personal är fortfarande kvar för att arbeta med demontering och sanering av center samt att bygga isoleringsenheter till sjukhuset i Greenville.

Medan MSB gjort bedömningen att man haft överkapacitet och inte längre kan se något behov av att stanna kvar har andra aktörer gjort en annan analys. Läkare Utan Gränser har inte ens satt ett sistadatum för sin ebolainsats, men man har beslutat att i alla fall vara kvar till slutet av 2015.

Inte heller Röda Korset bedömer att smittspridningen kommer att stoppas detta år, och framför allt ser man smitta blossa upp på de platser där det saknas personal. Både Röda Korset och MSF omlokaliserar och flyttar nu center. De anser också att även om antalet ebolafall sjunker finns det fortfarande stora behov av att stödja den befintliga vården. I dag dör människor i de tre hårdast drabbade länderna, Liberia, Guinea och Sierra Leone, av malaria och andra infektioner eller livshotande tillstånd på grund av eftersatt vård eller ”ebolarädsla” som hindrar dem från att söka upp kliniker.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att se till att det genomförs en grundlig utvärdering av MSB:s insats mot ebola i Liberia?