Fråga 2014/15:272 Jämställt deltagande i Arbetsförmedlingens program

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen har ett stort och brett uppdrag att stötta arbetssökande. Men de har också sedan december 2010 ett nationellt ansvar för Sveriges integrationspolitik som samordnande av etableringsinsatser för nyanlända. Siffror från Arbetsförmedlingen, men också andra studier som Riksrevisionen presenterat, visar att kvinnor generellt sett deltar i lägre utsträckning i Arbetsförmedlingens insatser, och det gäller även kvinnor som deltar i etableringsinsatser. Det senaste är särskilt viktigt att följa upp eftersom aktivt deltagande och närvaro påverkar dels den enskildes ersättning, dels dennes möjlighet att snabbt lära sig svenska och etablera sig på arbetsmarknaden.

Ett par förklaringar som framkommit vid besök hos Arbetsförmedlingen runt om i landet i dialog med arbetsförmedlingarna är att upphandlade program i huvudsak förbereder för så kallade traditionellt manliga yrken. Att Arbetsförmedlingen utformar sitt utbud av kurser och program som kan utestänga kvinnor från aktiva insatser är mycket allvarligt.

En annan förklaring kan vara att det finns strukturer i hemmet som hindrar kvinnor att faktiskt kunna delta i Arbetsförmedlingens insatser. Omfattningen av detta är svårt att uttala sig om, men att ett antal större kontor med många nyanlända framför detta indikerar att det finns bekymmer som behöver angripas för att öka kvinnornas deltagande i samhällets olika insatser.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att Arbetsförmedlingen ska agera medvetet när det gäller jämställdhet, exempelvis i sina upphandlingar av program, och vad tänker ministern göra för att öka utrikesfödda kvinnors deltagande i de program som erbjuds?