Fråga 2014/15:27 PFAS i Ronnebys dricksvatten

av Magnus Manhammar (S)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Högfluorerade kemikalier (PFAS) är en typ av organiska ämnen som normalt inte förekommer i naturen. De finns till exempel i brandskum och i impregneringsmedel. PFAS är en typ av kemikalier som misstänks vara en hälsorisk för både djur och människor.

Högfluorerade ämnen som PFAS har förorenat dricksvatten i flera kommuner, och några kommuner har stängt dricksvattentäkter efter att högfluorerade ämnen läckt till grundvattnet. Detta kan på sikt vara ett hot mot människors hälsa, miljön samt dricksvattenförsörjningen i Sverige.

Föroreningar av PFAS i dricksvattnet i Kallinge i Ronneby kommun och på andra platser i landet kan enligt forskare vara en av de största kemikalieolyckorna i Sverige i modern tid. I skrivande stund vet ingen i vilken omfattning föroreningarna har skett eller vilka exakta effekter de kan få för de människor och djur som utsatts för dem. 

Därmed undrar jag:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att komma till rätta med problematiken kring de PFAS-föroreningar som skett i bland annat Ronneby?