Fråga 2014/15:265 Säkerheten på Ringhals kärnkraftverk med anledning av den planerade outsourcingen av den interna räddningstjänsten

av Birger Lahti (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Medierna har nyligen uppmärksammat att ledningen för Ringhals kärnkraftverk planerar att lägga ut resterande delar av sin interna räddningstjänst, de interna räddningsbefälen, på entreprenad. Sedan tidigare är brandmännen på Ringhals anställda av det privata företaget Svensk Bevakningstjänst. Nu planerar Ringhals ledning att även överföra de interna räddningsbefälen till samma företag.

Syftet med den planerade outsourcingen är att samla hela räddningstjänsten hos en extern entreprenör. Enligt Ringhals ledning kommer förändringen inte att påverka säkerheten på kärnkraftverket. De berörda räddningsbefälen befarar, å sin sida, att outsourcingen kommer att leda till att flertalet räddningsbefäl slutar. Därmed går viktig kompetens, kunskap och erfarenhet förlorad. Den planerade outsourcingen riskerar därmed att försämra såväl det förebyggande som det löpande skyddsarbetet vad gäller strålskydd, brandskydd och arbetsmiljö.

Parallellt med den planerade outsourcingen av räddningsbefälen har även den kommunala räddningstjänsten samt organisationen av brandmännen hos Svensk Bevakningstjänst förändrats. Brandmännen har blivit färre, och en betydande generationsväxling har skett, vilket har gjort att viktig kompetens och erfarenhet har försvunnit. Tillsammans med den planerade outsourcingen av Ringhals interna räddningsbefäl innebär det att säkerheten vid Ringhals kärnkraftverk riskerar att försämras. Följderna vid en haverisituation är uppenbara.

Ringhals kärnkraftverk samägs av statliga Vattenfall och Eon Kärnkraft Sverige AB. Mot bakgrund av att staten är majoritetsägare av Ringhals har regeringen ett särskilt ansvar för hur verksamheten styrs och bedrivs. Ytterst är således ansvaret för säkerheten på Ringhals en fråga för regeringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovarionsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkerheten på Ringhals ska upprätthållas?