Fråga 2014/15:258 Åtgärder för att förhindra att flyktingbarn försvinner

av Sofia Damm (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Problematiken kring ensamkommande flyktingbarn som ”försvinner” fick stor medial uppmärksamhet när två pojkar, nio och tolv år gamla, brutalt omhändertogs av ordningsvakter på Malmö central den 6 februari. 

I samband med händelsen kunde en uppgivenhet skönjas från polisen, bland annat genom uttalandet om att de båda pojkarna som försvann efter ingripandet bara var ett par i högen av alla försvunna flyktingbarn. Hur hjärtlös och plump den synpunkten än kan tyckas vara är beskrivningen dessvärre korrekt. Enligt Migrationsverket försvann bara under förra året 374 ensamkommande barn i Sverige. Endast 58 av dem har återfunnits.

I ett reportage i DN den 23 februari konstaterar en polis: ”Om en svensk 13-åring försvinner ordnas det skallgångskedjor och skrivs stora löp. Men dessa barn försvinner ut i ingenstans, faller mellan stolarna.” Vidare konstateras att det råder delade meningar om var ansvarsuppdelningen ligger mellan socialtjänsten och polisen. 

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att ta ett helhetsgrepp om situationen och förhindra att barn försvinner ut i just ingenstans?