Fråga 2014/15:256 Flygövningar i Baltikum

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige har under de senaste åren deltagit i ett flertal flygövningar i Baltikum då man också har använt den estniska flygbasen Ämari. Övningarna har genomförts inom ramen för Natosamarbetet Partnerskap för fred, och flygplan från flera Natoländer samt från Finland och Sverige har deltagit.

Sveriges deltagande i den här sortens övningar skapar ett stort mervärde för det svenska försvaret genom att de förbättrar interoperabiliteten och ger det svenska flygvapnet möjlighet att öva i större formationer med materiel från andra länder. Detta höjer den svenska kompetensen och förbättrar förmågan att ge och ta emot hjälp.

Försvarsberedningen har också understrukit vikten av att Sverige fortsätter att utveckla övningsverksamheten. Beredningen skrev i den försvarspolitiska rapporten 2014: Endast större multinationella övningar kan generera den komplexitet som krävs för att öva större stridskraftsgemensamma operationer mot en kvalificerad motståndare. Utvecklingen av övningar tillsammans med andra länder ska i första hand ha sin grund i samarbetet med de nordiska och baltiska staterna samt Nato och USA.

Med anledning av att gemensamma övningar med våra grannländer är ett viktigt instrument för att stärka Sveriges förmåga att ge och ta emot hjälp och för att fylla den svenska solidaritetsförklaringen med innehåll skulle jag vilja ställa en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist.

 

Hur ser planerna ut framöver för gemensamma flygövningar tillsammans med våra baltiska grannländer – finns det konkreta planer på övningar där svenska plan kommer att använda sig av baser och luftrum i Baltikum?