Fråga 2014/15:253 Ekonomisk styrning och utvärdering av Försvarsmakten

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Under senare år har det svenska försvarets ekonomiska styrning genomgått omfattande förbättringar. Fortfarande finns dock flera områden där ytterligare åtgärder behövs.

För en tid sedan redovisade Ekonomistyrningsverket i en rapport att möjligheterna till finansiell styrning och uppföljning vad gäller materielförsörjning och logistik väsentligt kan förbättras. Som huvudorsak till att den finansiella styrningen inte fungerar anges att finansieringsmodellen mellan FMV och Försvarsmakten är för komplex och inte heller är i överensstämmelse med de normer som tillämpas inom annan statlig förvaltning. Vidare framgår i rapporten ”att det råder obalans mellan Försvarsmaktens ansvar enligt myndighetsförordningens tredje paragraf och myndighetens befogenheter i form av att kunna agera som kompetent beställare.”

Det kan konstateras att den beställar- och utförarmodell som tillämpas inom övrig statsförvaltning inte har samma förutsättningar att framgångsrikt tillämpas inom försvarets materielförsörjning. Resultatet av detta är att resurser inte används kostnadseffektivt.

 Med anledning av detta vill jag fråga:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta i syfte att förbättra finansieringsmodellen mellan FMV och Försvarsmakten?