Fråga 2014/15:251 Intentionerna med Ostlänken

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Alliansregeringen gav 2012 det viktiga järnvägsprojektet Ostlänken klartecken. Det var ett mycket efterlängtat beslut för hela södra Sverige och kanske framför allt för Östergötland och Södermanland, eftersom Ostlänken ger nya möjligheter för arbetspendling i regionen och för att knyta samman flera stora arbetsmarknadsregioner. Dessutom frigörs plats för fler tåg på Södra stambanan samtidigt som det är klimatsmart och bygger bra förutsättningar för tillväxt i regionen. Planeringsarbetet är sedan länge i full gång och byggstart är planerad till 2017.

Jag har noterat att stadsrådet också har sett potentialen i Ostlänken, då hon på deras hemsida (http://www.ostlanken.se/) uttalat att ”Ostlänken och Götalandsbanan är oerhört viktiga för transporterna i den tätbefolkade södra delen av landet. På sikt blir transporterna mer hållbara då de frigör utrymme på järnvägen för gods och pendlingstrafik. Pendlingsmöjligheterna över länsgränserna blir bättre samtidigt som mer gods kan föras över från väg till järnväg.”

Oron är därför stor när regeringen i sin så kallade Sverigeförhandling den 20 februari 2015 gav Trafikverket tilläggsuppdrag om att göra utredningar som av olika skäl avfärdades redan för 10 år sedan. Det tycks också som om Ostlänken kommer att förvandlas till ett storstadsprojekt där det viktiga är att knyta ihop Stockholm, Göteborg och Malmö med höghastighetsjärnväg. Det är inte rimligt.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson: Hur kommer statsrådet att se till att tidigare intentioner med Ostlänken förverkligas och att den fjärde storstadsregionen Linköping/Norrköping inte blir en marginaliserad del av Götalandsbanan?