av Nina Lundström (FP)
till Statsminister Stefan Löfven (S)
Europarådet har riktat kritik mot Sverige när det gäller utbildningssituationen för landets nationella minoriteter, däribland sverigefinländare. Europarådets ministerkommitté har granskat hur Sverige lever upp till den europeiska minoritetsspråksstadgan, och kommenterar flera punkter. Professor Claudine Brohy från Europarådets expertkommitté är orolig för de svenska minoritetsspråkens framtid. Åtgärder behövs framför allt i skolundervisningen.
När det gäller modersmålsundervisningen i minoritetsspråken har antalet undervisningstimmar inte ökat, kommunerna prioriterar inte undervisningen och elevernas möjligheter till undervisning beror helt på var de bor. Modersmålsundervisning är mycket viktig för utvecklingen och revitaliseringen av nationella minoritetsspråk.
De finskspråkiga friskolorna gör ett ovärderligt jobb för att hålla det finska språket och den svensk-finska kulturen levande i Sverige. Det har dock framkommit att det funnits svårigheter för små svensk-finska friskolor att få tillstånd att starta. Det behövs därför en genomlysning av orsakerna till detta för att få en klarare bild av vad som försvårar startande av svensk-finska skolor. Friskolorna har bidragit till lösningar för modersmålsundervisning i finska. En stor del av de sverigefinska familjerna ger upp när möjligheten saknas. Många barn riskerar att ställas utanför modersmålsundervisningen.
Statsminister Stefan Löfvens uttalade i valrörelsen hösten 2014 gällande finska friskolor och arbetet kring friskolornas ställning ger anledning att känna oro. På frågan om åtgärder för att underlätta finskspråkig undervisning i friskolor svarade statsministern att ”skolan ska bidra till integration, inte segregation”, vilket tolkades som att statministern inte vill underlätta framkomsten eller driften av finskspråkiga friskolor av integrationsskäl. De finskspråkiga friskolorna har burit stort ansvar för att tillgången till finska språket värnats. Detta har påverkat möjligheten för barn och ungdomar, den sverigefinska nationella minoriteten, att studera finska.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsminister Stefan Löfven:
På vilket sätt avser statsministern att förstärka möjligheten för barn och ungdomar att lära sig finska i egenskap av nationell minoritet om friskolornas roll inte ska värnas?