Fråga 2014/15:240 Statliga jobb och upphandling i hela landet

av Jasenko Omanovic (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Omorganisation av statlig verksamhet har under senare år lett till att den statliga verksamheten på mindre orter har försvunnit och att den i allt större omfattning koncentrerats till större städer. Det innebär att nödvändig samhällsservice till enskilda människor, företag och kommuner har försämrats. Det innebär också färre arbetstillfällen för lokala företag, då underlaget för inköp av service och tjänster minskar.

Den offentliga upphandlingen i Sverige är väldigt stor. Varje år köper offentliga institutioner varor och tjänster för ungefär 600 miljarder kronor. En stor del av detta upphandlas av staten. När statliga myndigheter drar ned på sin verksamhet på många mindre orter koncentreras även den statliga upphandlingen till storstäderna. Det innebär ytterligare minskat antal arbetstillfällen i glesbygden.

För att pressa ned den höga arbetslösheten i landet krävs en lång rad olika åtgärder. Det krävs investeringar för att bygga hela landet starkt. Statlig verksamhet är en viktig del i detta. Genom samarbete med lokala företag, kommuner och andra aktörer kan man stärka utvecklingskraften och skapa tillväxt även på mindre orter. Att det dessutom skulle sänka statens kostnader genom lägre hyror och lägre personalomsättning skulle vara väl använda skattepengar. Avsaknaden av regional hänsyn i lokaliseringen av statliga verksamheter är tillväxthämmande. Statens möjlighet att påverka utvecklingen är genom regleringsbreven.

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att särskilt beakta regional hänsyn i kommande översyn av regleringsbreven till statliga verksamheter?