Fråga 2014/15:237 Regeringens bilaterala dialog med Kuba

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

USA meddelade i december 2014 att man avser att återuppta diplomatiska förbindelser med Kuba. Det innebär bland annat att man nu öppnar sin ambassad på Kuba och att det införs lättnader i handelsrestriktionerna. Även EU förhandlar nu med Kuba om ett nytt samarbetsavtal.

Folkpartiet ser positivt på de återupptagna relationerna mellan USA och Kuba. Vi välkomnar att handelsembargot luckras upp och att den kubanska regimen har släppt 53 politiska fångar. Men vi vill också påminna om att vägen mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter är lång. Kuba är fortfarande en hårdför diktatur med ett enpartisystem som leds av bröderna Castro, och det finns fortfarande ungefär 60 politiska fångar som är frihetsberövade. Tyvärr ser vi också att förtrycket har ökat sedan avtalet mellan USA och Kuba slöts. Trakasserierna har tilltagit och fler dissidenter har arresterats.

Utrikesminister Margot Wallström aviserade i en IP-debatt den 22 januari i år, liksom i den utrikespolitiska debatten den 11 februari, att den svenska regeringen avser att initiera en bilateral dialog med företrädare för den kubanska regeringen. Folkpartiet menar dock att en bilateral dialog som endast involverar den kubanska regimen skulle vara kontraproduktiv. En sådan dialog riskerar att sända fel signaler både till företrädare för regimen och till de oppositionella på Kuba som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag fråga utrikesministern följande:

 

Vilka åtgärder tänker utrikesministern vidta för att den annonserade bilaterala dialogen med Kuba också ska innefatta en dialog med oppositionella krafter, och hur avser utrikesministern att agera om den kubanska regeringen bara är intresserad av en dialog om Sverige gör utfästelser om att inte samtidigt samtala med oppositionen?