Fråga 2014/15:236 Långa väntetider till äldreboende

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Äldreomsorg är ett kommunalt ansvar, samtidigt finns det lagstiftning som reglerar verksamheten. Statistik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visar att kön för en plats på ett äldreboende växer.

Över 1 800 personer väntar på den plats på äldreboende som de har beviljats, och av dessa har trehundra personer köat längre tid än ett år.

Det finns risk för att mörkertalet är stort eftersom inte alla kommuner rapporterar till IVO kvartalsvis. Drygt hundra kommuner har inte rapporterat in någon information om väntetider till årets upplaga av de öppna jämförelserna. Det finns antaganden om att väntetiderna framstår som långa eftersom statistiken inte redovisar uppgifter om hur många personer som har valt att avstå från det första erbjudandet om boende.

Statistik från IVO visar att väntetiderna för äldreboende har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren. Den genomsnittliga väntetiden har ökat med tre dagar sedan år 2013 och har de senaste fem åren legat på mellan 51 och 54 dagar.

Medelåldern ökar för varje år varför det är viktigt att antalet äldreboende byggs ut för att anpassa den förväntade efterfrågan av boende. Det finns annars risk för att väntetiden till äldreboende kan komma att öka ytterligare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att ingen äldre person ska behöva vänta längre än högst tre månader för en beviljad plats på äldreboende?