Fråga 2014/15:232 Regeringens åtgärder med anledning av Postuppropet

av Emma Wallrup (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Fackförbundet Seko har nyligen överlämnat drygt 13 500 namnunderskrifter från anställda inom Postnord till såväl trafikutskottets ordförande som Postnords ledning. Namninsamlingen är en del av det så kallade Postuppropet, där Seko driver krav på dels bättre arbetsvillkor för de anställda på Postnord, dels förändrade villkor för Postnord.

Seko riktar fyra konkreta krav gentemot regering och riksdag. För det första vill man att det skapas en bättre balans mellan ekonomiska krav och servicemål i syfte att ge Postnord bättre förutsättningar. För det andra vill man ha en ny postlag som inte missgynnar det företag som utför samhällsuppdraget, det vill säga Postnord. En sådan lag måste också säkra god postservice för hela landet. För det tredje vill man att staten, i egenskap av ägare, ska ställa krav på att Postnord garanterar goda arbetsförhållanden och sjysta villkor för såväl anställda i företaget som anställda hos underleverantörer. För det fjärde vill man att hotet om börsintroduktion undanröjs definitivt och slutgiltigt.

Vänsterpartiet delar Sekos uppfattning och anser att regeringen bör agera i linje med de krav som framförs i Postuppropet. Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Tänker närings- och innovationsministern verka för att regeringen ska lämna förslag som tillmötesgår Sekos krav?