Fråga 2014/15:231 Betänkandet Privat införsel av alkoholdrycker – Tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik (SOU 2014:58)

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sedan det så kallade Rosengrenmålet avgjordes i EU-domstolen 2007 infördes en bestämmelse i alkohollagen om privatpersoners rätt att med anlitande av oberoende transportör införa alkoholdrycker för eget bruk i Sverige. Det har lett till att ett antal kommersiella aktörer i sin marknadsföring erbjudit hemleverans av alkoholdrycker till svenska konsumenter. Det här är en verksamhet som vuxit, och därför tillsattes en utredning för att bedöma lagligheten och lämpligheten med e-handel och hemleverans till konsumenter.

Utredningen kom i juli 2014 med sitt betänkande Privat införsel av alkoholdrycker Tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik (SOU 2014:58). Det är nu remissbehandlat.

Det här är en växande verksamhet där reglerna för privatinförsel måste harmoniera med unionsrättens bestämmelser om fri rörlighet av varor och tjänster. Samtidigt får det inte komma i konflikt med det regelverk som gäller för vårt alkoholmonopol. Till det kommer att införsel av alkoholdrycker vid sidan av Systembolaget AB och godkända partihandlare ger upphov till problem rörande skatt på alkohol samt mervärdesskatt. Det är därför viktigt att oklarheterna i nuvarande lagstiftning undanröjs.

I listan över propositioner avsedda att avlämnas under våren 2015 återfinns ingen proposition om privat införsel av alkoholdrycker.

 

Jag vill därför fråga om statsrådet och regeringen avser att med ledning av nämnda utredning och remissvaren på den lägga fram en proposition till riksdagen och när det i så fall kan ske.