Fråga 2014/15:221 Sveriges stöd till fossila investeringar

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna spelar en viktig roll i arbetet med att öka tillgången till el och energi i många utvecklingsländer. Det är ett viktigt arbete. Ska vi lyckas både minska fattigdomen ytterligare och förhindra klimatförändringarna måste fler människor få tillgång till förnybar och ekologiskt hållbar el och energi.

Tyvärr har Världsbanksgruppen valt att fortsätta att genomföra stora investeringar i olja, gas och kol. Av Världsbanksgruppens energiinvesteringar mellan 2008 och 2013 gick 45 procent till fossil energi enligt Oil Change International.

Sverige är representerat i bankernas styrelse och har möjlighet att reservera sig mot beslut om investeringar i fossil energi. Tyvärr har det sällan skett. Sveriges Natur har gjort en granskning som visar att Sverige sagt ja till åtta av tio stora fossilinvesteringar under 2013 och 2014. USA har varit mer restriktivt med att ge sitt stöd till fossil energi.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige inte ska stödja att Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna genomför storskaliga investeringar i fossil energi?