Fråga 2014/15:216 Förlängning av utbildningstiden för tandhygienister

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

 

Universitetskanslersämbetet har på uppdrag av regeringen utrett för- och nackdelar med en förlängning av utbildningen till tandhygienist genom att tandhygienistexamen utökas från 120 till 180 högskolepoäng. Högskoleverket har i flera tidigare sammanhang ställt sig positivt till en förlängning av tandhygienistutbildningen. Motiven bakom detta har främst varit att tandhygienistyrket förändrats under senare år och att de krav som ställs på den legitimerade tandhygienisten inte kan mötas med en utbildning som är så kort som 120 högskolepoäng. I dag marknadsför och organiserar lärosäten dessutom i flera fall tandhygienistutbildningen som en treårig utbildning (180 högskolepoäng) vilken leder till både en yrkesexamen och en generell kandidatexamen, vilket skapar otydlighet.

Av universitetskanslerns utredning om tandhygienistutbildningen (Rapport 2015:1) framgår att den övervägande delen av de studenter och företrädare för de studentorganisationer som tillfrågats är positiva till en förlängning av utbildningen. De som har invändningar är tandsköterskor som utbildar sig till tandhygienist parallellt med sitt yrkesarbete. En förlängning skulle bland dem kunna innebära minskat intresse för vidareutbildning.

De arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och intresseorganisationer som tillfrågats är positiva till en förlängning. En allt större befolkning där både yngre och årsrika människor har bättre munhälsa och bättre tänder än tidigare generationer innebär att både arbetsvolym och arbetsuppgifter för tandhygienister ökar.

Statistiska centralbyråns prognoser visar att behovet av tandhygienister förväntas öka i framtiden.

En förlängning av utbildningen innebär ökade kostnader för staten i form av ersättning till lärosätena motsvarande maximalt 25 miljoner kronor per år och för studiemedel maximalt 9 miljoner kronor per år. Det är en låg summa i förhållande till den avlastning välutbildade tandhygienister kan erbjuda tandläkarna, som därmed får mer tid för kvalificerade tandvårdsinsatser.

Universitetskanslersämbetet kommer fram till slutsatsen att fördelarna med en förlängning av tandhygienistexamen från 120 till 180 högskolepoäng klart överväger nackdelarna.

 

Tänker statsrådet och regeringen verka för att tandhygienistutbildningen förlängs och när kan detta i så fall bli verklighet?