Fråga 2014/15:211 Paketreselagen

av Ewa Thalén Finné (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Paketreselagen är en lag som finns till för att skydda oss konsumenter när vi åker på en paketresa. Lagen innebär bland annat skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under själva resan. Lagen är tvingande för privatpersoner och innebär även att researrangören inte får ge sämre villkor än vad som står i lagen.

Kortfattat kan man säga att en researrangör som arrangerar en paketresa måste vara skyldig att ställa säkerhet hos Kammarkollegiet enligt resegarantilagen. Ett av grundkraven för att lagen ska tillämpas är att det ska vara fråga om ett kundförhållande mellan arrangören och den som köper resan. Lagen ska därför inte tillämpas när till exempel en skola arrangerar en resa för sina elever.

På senare tid har det dock framkommit flera fall där ideella organisationer av Kammarkollegiet har betraktats som researrangörer och därför ska ställa ut resegarantier. Ungdomsförbundet Sveriges Flotta som på somrarna arrangerar seglarläger för sina medlemmar är en av de ideella föreningar som drabbats och vars ärende nyligen avgjordes av Högsta förvaltningsdomstolen.  Domstolen kom fram till att föreningens seglarläger ska ses som en paketresa och därmed ska omfattas av kravet på att ställa säkerhet. På samma sätt har Kammarkollegiet nyligen beslutat att scoutrörelsen är att betrakta som en researrangör och därför ska ställa ut resegarantier. Detta sker efter att flera tusen svenska scouter har anmält sig till scouternas internationella läger, världsscoutjamboree, i Japan senare i år.

En stark paketreselag som är till nytta för oss konsumenter fyller naturligtvis ett gott syfte men det kan ju aldrig vara lagens mening att ideella organisationer ska jämställas med kommersiella aktörer i resebranschen, vilket i så fall blir en omöjlighet för många av dessa organisationer.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att ideella organisationer som arrangerar resor för sina medlemmar utan vinstsyfte inte ska omfattas av paketreselagens krav och drabbas på liknande sätt framöver?