Fråga 2014/15:204 Effektivare transporter

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Skogsnäringen är en oerhört viktig del av svensk ekonomi. Skogsindustrin sysselsätter direkt nära 60 000 personer, och indirekt ger branschen jobb till uppskattningsvis 200 000 personer. Liksom för alla näringar behöver skogsnäringens konkurrenskraft hela tiden följas upp och stärkas i takt med att den globala konkurrensen hårdnar. Ansvaret för detta ligger självfallet först och främst på näringen men det krävs också att vi från politiskt håll skapar goda förutsättningar vad gäller allt från infrastruktur till skattenivåer.

Då skogsindustrin är Sveriges största transportköpare är just transportfrågor av avgörande betydelse för branschens konkurrenskraft och utveckling. Dessutom utgör transportbehovet en stor klimatutmaning för branschen. Även om nära 70 procent av massa- och pappersexporten och 60 procent av trävaruexporten transporteras med fartyg och en stor del av resterade transporter går med järnväg måste trots allt en betydande andel av transporterna fortsatt gå med lastbil. Lastbilstransporterna blir förvisso allt effektivare, biobränslen introduceras och används i allt större utsträckning och mycket annat görs för att minska lastbilstrafikens klimatpåverkan, men den är fortsatt allt för stor. Därför är det viktigt att gå vidare med ytterligare åtgärder för att göra vägtransporterna mer effektiva och mindre klimatpåverkande. Detta är viktigt för skogsnäringen liksom för Sverige och världen i stort.

Försök med längre och tyngre lastbilar har visat att antalet virkestransporter blir färre, samtidigt som utsläppen av koldioxid minskar markant per transporterat ton virke. En-trave-till-projektet visar till exempel en minskning om ca 20 procents bränsleåtgång och motsvarande minskade utsläpp av koldioxid.

Med anledning av ovan har jag följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Kommer statsrådet att verka för att ge skogsnäringen och näringslivet i stort möjlighet att kraftigt minska sina utsläpp genom att tillåta längre, tyngre och mer effektiva transporter?