Fråga 2014/15:203 Turkiets gräns mot daesh

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Få personer har missat att förhållandevis många svenska medborgare har anslutit sig till daesh (IS), eller den så kallade Islamiska staten. Dessa resor och det som sker i kriget kan med rätta jämföras med de hemskheter som skedde under nazismens och kommunismens tid i centrala Europa under andra världskriget, och än i dag frågar sig många varför man inte gjorde mer för att stoppa hemskheterna. Frågan om vad vi gör för att stoppa folkmord och brutaliteter som dessa är i dag mer aktuell än någonsin.

Det som sker i krigszonen är illa nog, men svenska jihadister är inte bara ett problem i Irak och Syrien. De kan likaså utgöra en allt större risk i de fall de återvänder till Sverige från kriget med erfarenheter som vi inte kan föreställa oss. Enligt Säpo finns både viljan och kapaciteten från dessa att utföra dåd på hemmaplan.

Många, kanske samtliga, svenska jihadister som anslutit sig till daesh har åkt via Turkiet, ett land som delar en mycket lång gräns med det territorium som kontrolleras av daesh. I Turkiet finns dessutom en förhållandevis hög andel invånare som öppet stöder islamistisk terrorism, och trots att Turkiet är ett Natoland fungerar det i dag som transit för islamister. Genom att sätta press på Turkiet skulle det eventuellt gå att upprätta en stängd gräns mot konfliktzonen. Detta skulle kunna motarbeta rekryteringen till daesh, eller åtminstone försvåra deras möjlighet att få tillgång till insmugglat material eller krigare.

Med anledning av ovanstående resonemang önskar jag att utrikesminister Margot Wallström svarar på om hon avser att sätta press på Turkiet för att stänga gränsen mot Syrien och vad ministern och regeringen avser att göra för att försvåra för daesh.