Fråga 2014/15:202 Ekologiskt jordbruk

av Lena Ek (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Just nu pågår förhandlingar kring EU-kommissionens förslag till ny förordning för ekologisk produktion. Anledningen till att kommissionen föreslagit en ny förordning är dels att anpassa regelverket efter Lissabonfördraget och dels för att kommissionen anser det nödvändigt att stärka förtroendet för den ekologiska produktionen.

Från flertalet aktörer i branschen, såväl producenter som handlare och konsumenter, har det framförts farhågor kring den nya förordningens konsekvenser. Detta är något alliansregeringen tog fasta på och i EU bland annat var tydliga med att den nya förordningen inte ska bidra till att minska den ekologiska produktionen. Reglerna ska i stället bidra till att öka den ekologiska produktionen. Alliansregeringen ville också säkerställa att importreglerna inte ska missgynna u-länder eller försvåra för handeln med tredje land.

Det är viktigt att konsekvenserna av förslaget tydligt belyses för att man ska kunna ta tydlig ställning i frågan.

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är därför:

 

Hur kommer statsrådet att agera för att säkerställa att den av EU-kommissionen föreslagna nya förordningen om ekologisk produktion inte riskerar att minska den ekologiska produktionen i Sverige?