Fråga 2014/15:200 Upphandling i samband med Ostlänken

av Linda Snecker (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ostlänken är en 15 mil lång dubbelspårig järnväg mellan Järna i Sörmland och Linköping i Östergötland. Den är ett mycket viktigt samhällsbyggnadsprojekt som kommer att leda till kortare restider till Stockholmsregionen. Utöver klimat- och miljönyttan som kommer av ökad kapacitet på järnvägen kommer den också att ge många nya arbetstillfällen i Östergötland och Sörmland.

Vi ser i dag inom flera branscher hur fasta anställningar omvandlas till visstid och inhyrning, och hur det i praktiken blir fler som jobbar utanför det skydd som kollektivavtalen ger. Inom byggbranschen finns 90 000 företag, många små, varav 60 000 står utan kollektivavtal. Av 312 000 byggarbetare står 100 000 utan kollektivavtal. Byggandet av Ostlänken kommer att innebära en oerhörd mängd upphandlingar av företag och entreprenörer; upphandlingen av konsulter för järnvägsplanerna är redan färdigställd. Trafikverket är en av upphandlingsparterna, kommunerna i området en annan. Vilka krav som ställs på företagen och entreprenörerna vid upphandlingarna är oklart. Det är viktigt att möjligheten att använda offentlig upphandling som styrmedel för att främja lokal ekonomisk utveckling och för att öka den lokala sysselsättningen, främst för dem som står långt från arbetsmarknaden, tas till vara när Ostlänken byggs. Självfallet gäller detta även för andra infrastrukturprojekt. Det är därför viktigt att Trafikverket får direktiv att ställa sociala krav som syftar till detta i sin upphandling. Regeringen har tillsatt två utredningar för att skärpa kraven på sociala, arbetsrättsliga och miljömässiga hänsyn i offentlig upphandling. Utredaren ska vara klar den 1 september 2015. Samma datum ska en ny myndighet för upphandling inrättas, Upphandlingsmyndigheten. Det är bra med ett samlat ansvar för upphandlingar i Sverige.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet att göra för att redan nu säkerställa att upphandlingarna av entreprenörer till Ostlänken uppfyller miljömässiga krav, och erbjuder de anställda fackliga rättigheter och villkor enligt kollektivavtal och ILO:s konventioner?