Fråga 2014/15:191 Skyddet för djurnäringarna

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Svensk djurhållning håller världsklass. Sverige har tydliga och klara krav. De allra flesta verksamma inom jordbruks- och djurnäringar följer strävsamt kvalitetskrav och regler. Tillämpad forskning och lång beprövad erfarenhet ger också framtidsutveckling. Det finns en stor samsyn i hela Sverige om att djur ska behandlas väl.

Till denna ljusa bild hör tyvärr en mörkare som handlar om att alltför många näringsidkare utsätts för hot och annan allvarlig brottslighet i samband med deras dagliga arbete med djurhållning. Djurrättsaktivisters beteende gentemot seriösa företagare är fullständigt oacceptabelt.

Riksdagen tillkännagav i höstas att regeringen bland annat måste prioritera arbetet mot brott som begås av s.k. djurrättsaktivister.

Hela landet ska stärkas och utvecklas. Alla jobb behövs. Det är därför angeläget att även denna vänsterregering tar brottsligheten mot näringsidkare verksamma inom djurhållningen på allvar. Alla politiska krafter säger sig stå upp för en levande landsbygd, detta måste också visas i konkreta handlingar.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av att alltför många näringsverksamheter på landsbygden, inte sällan djurhållare, i värsta fall tvingas att upphöra med landsbygdsutveckling och företagande inom djurhållning?