Fråga 2014/15:189 Nystartsjobb

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Ylva Johansson har i Dagens Nyheter (den 3 februari) meddelat att förändringar ska genomföras i förordningen om nystartsjobb. Dels ska ett tak införas på den lön som stödet beräknas på, dels ska krav ställas så att ”nystartsjobben följer kollektivavtal” och ”erbjuder likvärdiga villkor vad gäller lön, tjänstepension och försäkringar”.

Det är angeläget att oegentligheter, överutnyttjande och andra felaktigheter inte förekommer i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Därför tillsatte Alliansen en utredning som skulle lämna förslag om hur detta kan stävjas. I Alliansens budgetmotion, som röstades igenom i riksdagen, föreslog vi som en följd av detta ett tak på nystartsjobben. Det är därför välkommet att regeringen nu genomför vårt förslag.

Redan i dag finns det krav på att den som får stöd med nystartsjobb ska ha lön enligt kollektivavtal, men att utvidga detta till kollektivavtalsliknande villkor riskerar att göra det svårt för många små företag att använda stödet. Många mindre företag saknar kollektivavtal, vilket bland annat kan ha sin förklaring i att kollektivavtalen är bättre anpassade till större företags villkor. Det innebär inte att de för den sakens skull är oseriösa. För dessa företag kan det finnas svårigheter att till exempel teckna liknande försäkringar som erbjuds inom kollektivavtalen. Förslaget riskerar att slå ut en mängd möjligheter till jobb för den som står utanför arbetsmarknaden – inte minst mot bakgrund av att många nya jobb växer fram just i småföretag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Exakt vilken typ av krav avser arbetsmarknadsministern att ställa på den som ska ta del av nystartsjobb och hur beräknas det påverka möjligheten för arbetslösa att få jobb?