Fråga 2014/15:177 Åtgärder mot överskuldsättning

av Jessika Roswall (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Problemet med överskuldsättning blir bara större och större och antalet överskuldsatta svenskar är i dag fler än någonsin tidigare. De så kallade evighetsgäldenärerna som är fast i kronofogdens register sedan över 20 år tillbaka och lever på existensminimum är i dag över 100 000 personer.

Evighetsgäldenärer är en liten grupp människor vars skulder har vuxit under lång tid och som bedöms ha liten eller ingen möjlighet att någonsin kunna betala tillbaka sina skulder.

Förutom att det är en tragedi för den enskilde som fastnat i skuldfällan är det också ett stort samhällsproblem. Kostnaden för överskuldsättning kostar samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor årligen i form av bland annat ökad ohälsa och fler sjukdagar enligt beräkningar från kronofogden.

Skuldsanering är en effektiv väg för många drabbade att ta sig ur skuldfällan, men långt ifrån alla klarar av att genomgå en sådan process eller beviljas denna möjlighet. Problemet med överskuldsättning har utretts och diskuterats flitigt de senaste åren och problemet med det ökande antalet evighetsgäldenärer har på senare tid även uppmärksammats stort i medierna.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med den ökande skuldsättningen och problemet med det ökande antalet evighetsgäldenärer?