Fråga 2014/15:171 Momsregler vid second hand-försäljning

av Aron Modig (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det civila samhället utgör en omistlig del av Sverige – ett viktigt komplement till den offentliga sektorn och näringslivet.

Flera av det svenska civilsamhällets viktigaste aktörer – som exempelvis Sveriges Stadsmissioner, Röda Korset och Myrorna – finansierar stora delar av sina sociala insatser genom second hand-försäljning. Dessa verksamheter har också inneburit ett stort värde för människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden, men som fått en meningsfull sysselsättning genom second hand-butikerna.

Efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen kom Skatteverket i höstas emellertid till slutsatsen att second hand-butiker som drivs av ideella föreningar och trossamfund – givet att de inte har öppet högst 24 timmar i veckan och att majoriteten av de anställda arbetar ideellt – konkurrerar med kommersiell handel och därför ska beläggas med 25-procentig moms.

Detta kan komma att innebära stora problem för många av de aktörer inom civilsamhället som bedriver second hand-försäljning för att finansiera sin sociala verksamhet.

”Skatteverkets nya momsregler är ett dråpslag mot de välgörenhetsorganisationer som bedriver ideell second handförsäljning. Konsekvensen blir nedläggningar och neddragningar. De nya reglerna kommer att påverka tusentals människor, men hårdast slår det mot samhällets redan mest utsatta”, skrev exempelvis företrädare från Myrorna, Röda Korset och Sveriges Stadsmissioner i ett pressmeddelande den 12 december 2014.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansministern:

 

Har ministern gjort något ställningstagande som syftar till att ändra momsreglerna vid den ovan angivna typen av second hand-försäljning eller att på något sätt kompensera civilsamhället för den kraftigt ökade skattebörda som Skatteverkets ställningstagande innebär?