Fråga 2014/15:165 Bostadsbristen i våra storstäder

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I går beslutade regeringen att avsluta ytterligare en utredning som tillsatts av den tidigare alliansregeringen. Där här gången gäller det utredningen om en förbättrad bostadssituation i våra storstadsregioner, vilken skulle slutredovisa sitt uppdrag den 1 september i år.

Utredningen tillsattes den 1 februari 2014, och syftet med utredningen var att se över och analysera bostadssituationen i våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö och därefter komma med konkreta förslag på hur bostadssituationen kan förbättras.

Att det har byggts för lite bostäder i Sverige under en lång rad av år och att bostadsbristen är stor, inte minst i våra stora städer, är ett faktum som är väl känt sedan tidigare. Därför är det beklagligt och förvånande att regeringen nu väljer att avsluta en pågående utredning vars syfte var att med ytterligare steg förenkla byggande och hitta lösningar framåt.

Det har nu gått över 100 dagar sedan regeringen tillträdde och hittills har de politiska förslagen på bostadspolitikens område lyst med sin frånvaro, vilket är djupt alarmerande. Min fråga till statsrådet är därför:


Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit och avser att vidta för att öka nyproduktionen av bostäder i våra storstäder?