Fråga 2014/15:162 Patientsäkerhet och läkemedel

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den svenska hälso- och sjukvården står sig stark i jämförelse med andra länder. Internationella studier ger Sverige topplaceringar år efter år, där låg spädbarns- och cancerdödlighet samt hög överlevnad efter hjärt-kärlsjukdomar är viktiga faktorer. Sveriges framgångsrecept är ett resultat av vetenskap och beprövad erfarenhet. Hälso- och sjukvårdens patienter ska alltid känna sig trygga i att de behandlingsmetoder och medicinska preparat som vården använder sig av vilar på evidensbaserad och vetenskaplig grund. Varje nytt läkemedel är en produkt av en intensiv forskningsprocess, där tusentals substanser undersöks men bara ett fåtal blir framgångsrika. Det har skapat en läkemedelsindustri, baserad på forskning, i världsklass. Det är en komplicerad, kostsam och mycket noggrann process som kan ta över tio år att få fram ett nytt avancerat läkemedel. 

Denna avancerade process finns inte för alternativmedicin. I Sverige är sådana preparat varken läkemedelsklassade eller förbjudna. I stället ger regeringen dispens så att Vidarkliniken i Järna kan använda sina runt 3 000 antroposofiska preparat vid sidan av evidensbaserad sjukvård. Preparaten inkluderar användning av allt från olika växter och metaller till vattenutspädning i homeopatisk stil. Vetenskapliga belägg för medlens effekt saknas. EU har under flera år haft synpunkter och efterfrågat bland annat transparens. Den socialdemokratiska regeringen meddelade nyligen att man nu avser att hoppa över alla tidigare kända processer och godkänna dessa preparat enligt svensk läkemedelslag.

Därför är min fråga till statsrådet:

 

Är statsrådet och regeringen beredda att äventyra patientsäkerheten och bortse från vetenskap och beprövad erfarenhet genom att gå vidare och utan genomarbetad långsiktig forskningsbaserad process godkänna antroposofiska preparat som sedvanliga läkemedel?