Fråga 2014/15:161 Brutalt rån i Skaraborg

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Branschorganisationen Svensk Handels analys av de rån som tyvärr inträffade under 2014 visar att livsmedelsbutiker är den bransch inom handeln som oftast drabbas av rån. 

Samtidigt ska konstateras att under första halvåret 2014 minskade antalet butiksrån totalt i Sverige, men rånen mot livsmedelsbutiker och apotek ökade kraftigt med 44 procent. 

Det brutala rånet mot en livsmedelsbutik i Tidaholm i Skaraborg nyligen illustrerar den utsatthet många butiksanställda upplever, inte minst när man arbetar kvällstid. Därtill förstärker rånet den dystra statistiken, som visar på en kraftig ökning under det senaste året. 

Brottsförebyggande rådets statistik visar att i genomsnitt utsätts två butiker varje dag för rån i Sverige. Det är totalt oacceptabelt. 

Alla ska kunna känna trygghet på sin arbetsplats, och alla kunder ska kunna känna sig trygga när de går till affären och handlar, oavsett tidpunkt på dygnet.

 

Vilka konkreta åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta med anledning av det senaste otäcka rånet i Tidaholm och att branschorganisationen Svensk Handel med flera visar att rån mot livsmedelsbutiker och apotek ökar kraftigt?