Fråga 2014/15:155 Transpondrar och svenska flygplan

av Lena Asplund (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 18 december ställde jag en fråga till utrikesminister Margot Wallström under regeringens frågestund. Det gällde det faktum att ryskt militärt flyg stänger av sina transpondrar, vilket kan orsaka allvarliga problem för den civila luftfarten.

Vid den senaste incidenten mellan ett civilt plan som lyfte från Kastrup fredagen den 12 december och ett ryskt militärt plan kunde en allvarlig incident undvikas eftersom det svenska försvaret såg det ryska planet på sin radar och kunde varna den civila flygledningen. Däremot skedde en allvarligare incident i mars där ett ryskt militärt plan med avstängd transponder var mindre än 100 meter från ett civilt passagerarflygplan.

Några dagar efter incidenten lämnade Margot Wallström följande kommentar: ”Dessvärre är det inte ovanligt att även svenska plan har flugit utan transpondrar och det gör Natoplan också.” Försvarsminister Peter Hultqvist å sin sida har uttalat att det förekommer att svenska plan flyger med transpondern avstängd, men inte alls i samma utsträckning som de ryska planen och att det sker under ordnade former.

Därför ville jag ha ett klargörande från utrikesminister Wallström huruvida det är så att vi ser precis samma beteende från såväl ryska som svenska militära plan när det gäller avstängda transpondrar och ställde frågan i riksdagen.

Det svar jag fick var tyvärr inte speciellt klargörande, och jag fick inget svar på hur vanligt det är att svenska plan flyger utan transponder.

Med anledning av ovanstående vill ja ge utrikesminister Margot Wallström ännu en chans att förtydliga sig.

 

Delar utrikesministern försvarsministerns syn om att det endast är i låg omfattning som svenska plan flyger utan transpondrar, eller håller hon kvar vid sin tidigare uttryckta uppfattning om att det i själva verket inte är ovanligt?