Fråga 2014/15:153 Villkoren för deltidsanställda inom Försvarsmakten

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Villkoren för reservofficerare har förändrats kraftigt under de senaste 25 åren. Många av de förmåner som tidigare lockade duktiga officerare att trots en civil karriär under några dagar per år lämna sitt vanliga jobb för att öva sina förmågor inom Försvarsmakten är nu borta. Vidare var det tidigare heller inte något betydande problem för reservofficerare att få ledigt från sitt civila arbete för dessa uppgifter då Försvarsmakten genom pliktlagen kunde kalla soldater liksom reservofficerare till tjänstgöring.

I dag är erfarenheterna annorlunda. Från flera håll kommer signaler som tyder på att det för många deltidsanställda soldater och sjömän är svårt att få ledighet för att tjänstgöra inom Försvarsmakten då arbetsgivaren inte längre behöver bevilja ledighet för tjänstgöring inom Försvarsmakten då detta är ett frivilligt åtagande.

Detta är problematiskt både för Försvarsmaktens förmåga och för möjligheten att rekrytera nya deltidsanställda soldater, sjömän och reservofficerare. Vidare bidrar en minskad möjlighet för deltidsanställda i Försvarsmakten att faktiskt delta och öva till en minskad folkförankring av det svenska försvaret.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag svar på följande fråga. Vilka åtgärder avser försvarsminister Peter Hultqvist att vidta för att underlätta rekrytering och tjänstgöring för soldater och sjömän vilka inte har heltidsanställning?