Fråga 2014/15:151 Landsbygdsprogrammet och djurvälfärdsersättning

av Eskil Erlandsson (C)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Alliansregeringen beslutade den femte juni i år om ett ambitiöst och rekordstort landsbygdsprogram. Det är ett program där alliansregeringen tillfört 2,8 miljarder kronor för att säkerställa fortsatt stora satsningar på landsbygdens utveckling. Programmet skickades till EU-kommissionen för godkännande.

I dagarna har det rapporterats om att det stora flertalet program som EU-kommissionen har att godkänna inte kommer kunna hanteras före den första maj nästa år. Det är inte förrän programmet är godkänt av kommissionen som pengarna kan börja betalas ut.

Sedan tidigare har man kunnat söka djurvälfärdsersättningar för suggor. I det nya landsbygdsprogrammet aviseras också djurvälfärdsersättningar för får och kor från år 2016. Dessa är viktiga för att vi ska kunna upprätthålla det höga djurskydd vi har i Sverige samtidigt som vårt lantbruk kan vara konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.

 Min fråga till landsbygdsministern är därför:

 

Vad avser ministern att göra för att se till att de som i dag är berättigade till dessa stöd inte ska lida skada, nu när ett godkännande av landsbygdsprogrammet från EU-kommissionen riskerar att dröja?