Fråga 2014/15:150 Landsbygdsprogrammet och lokal ledd utveckling

av Eskil Erlandsson (C)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Alliansregeringen beslutade den femte juni i år om ett ambitiöst och rekordstort landsbygdsprogram. Det är ett program där alliansregeringen tillfört 2,8 miljarder kronor för att säkerställa fortsatt stora satsningar på landsbygdens utveckling. Programmet skickades till EU-kommissionen för godkännande.

I dagarna har det rapporterats om att det stora flertalet program som EU-kommissionen har att godkänna inte kommer kunna hanteras före den första maj nästa år. Det är inte förrän programmet är godkänt av kommissionen som pengarna kan börja betalas ut.

Lokal ledd utveckling (tidigare kallat leader) gör det möjligt att regionalt kunna satsa pengar på projekt som utvecklar våra bygder. För att handha detta regionalt har dels leadergrupperna men också länsstyrelsen anställt personal för att handha dessa medel. Dessa riskerar nu stå utan finansiering ifall landsbygdsprogrammet inte godkänns snart.

En annan del för lokal och regional utveckling är de pengar som finns i landsbygdsprogrammet för utbyggnaden av bredband. Det är i dag många bredbandsföreningar som ligger i startgroparna och väntar på att få sin ansökan behandlad. Att vi får till en allomfattande bredbandsinfrastruktur är en viktig del för att se till att hela landet ska leva.

Min fråga till landsbygdsministern är därför:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att länsstyrelsen och de lokala leadergrupperna inte behöver göra kraftiga personalnedskärningar och så att de lokala utvecklingsprojekten inte behöver läggas på is?