av Håkan Svenneling (V)
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
År 2003 beslöt den dåvarande socialdemokratiska regeringen att lägga ned regementet A9 i Kristinehamn. I samband med försvarsnedläggningen kompenserades Kristinehamn med en del statliga ersättningsjobb, även om en stor del av dem förlades till andra närliggande orter. Man gav också stöd till en lyckad kollektivtrafiksatsning längs E18.
Efter nedläggningen av A9 följde ett antal år med svag utveckling i Kristinehamn, och i finanskrisens spår har nu flera företag tvingats varsla. Under de senaste åren har fyra större varsel präglat orten. Totalt har 350 personer varslats varav det senaste varslet omfattar 127 personer. Sammantaget är det ett tungt slag mot en liten ort med cirka 23 000 invånare.
I det senaste varslet, som berör Rolls-Royce lokala anläggning, anges dels världsmarknadens utveckling, dels konkurrenskraft gentemot Finland som två av huvudskälen till att arbetstillfällen flyttas från Kristinehamn. I samband med mitt besök på Rolls-Royce framkom potentialen i den verkstad som berörs av varslet. Verkstaden skulle, med sina unika maskiner och sitt goda humankapital, kunna ha utvecklingsmöjligheter utanför den större koncernen. Nu hotas verkstaden i stället av nedläggning och offshoring, vilket riskerar att göra 127 personer arbetslösa.
Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är:
Vilket stöd ger närings- och innovationsministern samt regeringen till Kristinehamn för att stärka näringslivet och på så sätt skapa goda möjligheter för arbete till alla dem som drabbats av varsel?