Fråga 2014/15:142 Tidningen OmVärlden

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Biståndsmyndigheten Sida har gett ut tidningen OmVärlden i olika former sedan 1970-talet och tidningen har varit en hörnsten för den svenska biståndsdebatten.

OmVärlden har sedan 2009 förhållit sig till en ägarpolicy som slår fast att tidningen har som ”en central uppgift” att ”bevaka och granska svenskt och internationellt utvecklingsarbete”. Genom sitt arbete har tidningen kunnat avslöja problem och uppmärksamma utmaningar för den svenska utvecklingspolitiken.

För en tid sedan sjösattes en ny ägarpolicy där granskningen har plockats bort och ersatts med följande lydelse: ”Med den journalistiska metoden ska OmVärlden bevaka svenskt och internationellt utvecklingssamarbete”.

Den förändrade ägarpolicyn inger oro. Kommer en viktig granskande röst att försvinna? Ett svenskt bistånd av hög kvalitet kräver en svensk biståndsdebatt av hög kvalitet. I detta arbete behövs kritiskt granskande röster.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att OmVärlden fortsatt ska ha som utgångspunkt att granska Sveriges utvecklingspolitik?