Fråga 2014/15:138 Situationen i Tabit och Darfur

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Afrikanska Unionens FN-mission (UNAMID) har försökt besöka byn Tabit i Darfur, Sudan, som hemsökts av 650 soldater ur sudanesiska armén, i det påstådda syftet att söka efter en försvunnen soldat. Efter besöket i Tabit framkom det uppgifter om att soldaterna misshandlat männen i byn och våldtagit 200 kvinnor. Flera av våldtäktsoffren var minderåriga flickor. UNAMID har haft i uppgift att utreda händelserna i Tabit. Sudanesiska myndigheter har ingripit mot UNAMID:s verksamhet; manipulerat brottsplatsen, hotat vittnen och till sist förhindrat UNAMID tillträde till byn.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon uppmanade den 17 november Sudan att inte förhindra UNAMID att utreda vad som hänt Tabit. Även FN:s säkerhetsråd har uttryckt stor oro för vad som sker i Tabit och Darfur. I stället för att ta Säkerhetsrådet på allvar och följa generalsekreterarens uppmaning beordrade sudanesiska myndigheter den 26 november UNAMID att stänga sitt kontor för mänskliga rättigheter. Ytterligare ansträngningar bör följaktligen göras för att förmå den sudanesiska regeringen att låta UNAMID utreda vad som skett i Tabit och vad som sker i Darfurprovinsen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att vidta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, agerar för att stärka UNAMID:s ställning, så att detta FN-organ ostört kan utreda vad som skett i Tabit och vad som sker i Darfur?