Fråga 2014/15:134 SBAB:s verksamhet utanför de större orterna

av Ulla Andersson (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den statliga banken SBAB avser att försämra servicen till och villkoren för företagskunder och bostadsrättsföreningar utanför de tre storstadsregionerna och vissa högskole- och tillväxtorter. Fokus ska dessutom läggas på södra Sverige. SBAB anser att allt norr om Dalälven ska lämnas därhän. Detta signaleras i ett brev som skickats ut till sådana kunder, som kan tolkas som en direkt uppmaning att söka sig till en annan bank. ”Ni kommer framgent inte att erbjudas bundna lån med längre löptider än 2 år då det kan skapa inlåsningseffekter för er i form av lösenkostnad, s.k. ränteskillnadsersättning”, skriver SBAB också i kundbrevet.

Staten bör använda sitt ägarskap av SBAB för att tillgodose samhällsnyttiga ändamål. Ett viktigt sådant bör vara att arbeta för god bankservice och bra lånevillkor för bankkunder i hela Sverige. Detta är helt nödvändigt för att jobb ska växa till och att utveckling ska ske även på mindre orter och på landsbygden.

I regeringens budgetproposition anges att en parlamentarisk utredning om landsbygdens förutsättningar ska tillsättas. Utredningen ska lämna förslag på hur en långsiktigt hållbar och sammanhållen landsbygdspolitik bör se ut, bland annat utifrån en analys av vilka insatser som är mest effektiva för att främja tillväxt, sysselsättning och boende på landsbygd. Det anges också att möjligheterna till företagande i hela Sverige ska stärkas genom en politik för landsbygden som sätter jobbskapande i fokus. Dessutom står det att ”den statliga servicen och närvaron på landsbygden bör säkras och förbättras”. Detta är en inriktning som Vänsterpartiet medverkat till och som vi är mycket angelägna om. SBAB:s avsikter står dock i bjärt kontrast till den inriktning på landsbygdspolitiken som regeringen sagt sig vilja ha. Även landsbygdens invånare måste ha tillgång till den statliga bankens service och utlåning. Regeringen bör därför agera.

Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att SBAB ska upprätthålla god service och goda villkor i hela landet?