Fråga 2014/15:133 Åtgärder mot införsel av cannabisfrön

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Förekomsten av narkotika inom Sverige verkar tyvärr öka. Trots ökade beslag av såväl Tullverket som polisen verkar cannabis vara mer tillgängligt än någonsin för våra invånare. Ungdomar är en speciellt utsatt grupp, och effekterna av ett långvarigt nyttjande av cannabis kan ge stora skador i ungdomarnas fysiska och psykiska utveckling.

Enligt uppgift har den inhemska produktionen av cannabis ökat i Sverige. Tidigare var många langare nödgade att åka utomlands för att köpa cannabis och sedan transportera detta tillbaka till Sverige. I dag avslöjar polisen tämligen regelbundet så kallade hemmaodlingar av cannabis. Fröna till cannabisplantorna har köpts via nätet och detta är tyvärr lagligt. För att kunna förhindra inköp av cannabisfrön måste polisen grunda sin bevisning på att inköpare haft uppsåt att starta en odling. Detta är i många fall svårt.

Jag anser att vi måste få till en lagändring som gör att försäljning, köp och innehav av cannabisfrön anses vara nog för att döma en person för narkotikabrott. De företag som är i behov av att kunna importera och kultivera fröerna ska självfallet kunna ansöka om tillstånd för import och bearbetning.

Min fråga till statsrådet är:

Har statsrådet för avsikt att ta några initiativ för att säkerställa att försäljning, köp och innehav av cannabisfröer utan tillstånd skall medföra straffrättslig påföljd?