Fråga 2014/15:128 Krafttag mot jihadister

av Richard Jomshof (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Anders Thornberg, chef för Säpo, har omkring 300 personer från Sverige anslutit sig till den islamistiska terroristorganisationen Islamiska staten. I Säpos årsrapport om terroristhotet mot Sverige har tidigare konstaterats att dessa jihadister utgör ett ”potentiellt attentatshot” mot Sverige. Man pekar på kontakter mellan radikala muslimer i Sverige och utländska terroristnätverk.

Det stora problemet och den stora risken inträffar när dessa så kallade jihadister återvänder, eftersom det primärt är i denna grupp som presumtiva terrorister rekryteras. När då Säpo meddelar att minst 40 personer återvänt till Sverige, många med avsikten och förmågan att begå terroristattentat i Sverige, men också då fler med stor sannolikhet är på väg, står vi inför en mycket allvarligt situation.

För Sverigedemokraterna är det mycket enkelt. Människor som frivilligt gör tjänst åt terroristorganisationer ska hindras från att återvända till Sverige. Utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristorganisationer ska därför utvisas med omedelbar verkan med ett livstidsförbud att återvända. Vidare vill vi se ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap som väljer att åka utomlands för att delta i dessa terroristorganisationers verksamhet. Slutligen vill vi utreda hur man kan dra in medborgarskapet för dessa individer även om det skulle innebära att jihadisterna görs statslösa.

 

Med anledning av vad jag här framför undrar jag följande. 

Har ministern, liksom Sverigedemokraterna, gjort ställningstagandet att den som trots avrådan och varning väljer att lämna Sverige för att strida för exempelvis Islamiska staten också har mist sin rätt att återvända till Sverige? Är ministern villig att utreda ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap som väljer att åka utomlands för att delta i dessa terroristorganisationers verksamhet och utreda en möjlighet att dra in medborgarskapen även i de fall det innebär att jihadisterna görs statslösa?