Fråga 2014/15:126 Förbud mot det hitresta tiggeriet

av Richard Jomshof (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Även om det är synd om de människor som reser till Sverige för att tigga har Sverige ytterst ett ansvar för sina egna medborgare. Det är inte rimligt att vi ska ta hand om andra länders medborgare när vi knappt klarar av att ta hand om våra egna som lever på marginalen.

Svensk välfärd står nämligen inför en rad mycket stora utmaningar, och vi kan mer eller mindre dagligen läsa om problem i den svenska skolan, om en vård som inte längre klarar av sitt uppdrag, om äldre och barnfamiljer som får det allt svårare samt om ett försvar som inte längre är värt namnet, bara för att nämna några exempel. Tiggarna tar dessutom resurser från välgörenheten i Sverige, som annars varit de mest utsatta bland våra egna medborgare till gagn, människor vars liv ofta präglas av olika former av missbruk.

Att tillsätta en nationell samordnare för att hantera frågan med det hitresta tiggeriet, vilket statsrådet Åsa Regnér (S) föreslagit, är ingen lösning. För att på allvar åtgärda problemet med det hitresta tiggeriet föreslår i stället Sverigedemokraterna att svensk lagstiftning ändras så att det hitresta tiggeriet kan förbjudas. Det ska alltså inte vara tillåtet för utländska medborgare att resa till Sverige bara för att tigga eller i värsta fall också begå brott.

Ett sådant förbud ska naturligtvis gälla alla utländska medborgare, oavsett vilket land de må komma från. För oss spelar det inte heller någon roll om tiggeriet är organiserat eller inte, utan allt hitrest tiggeri ska vara förbjudet. I flera europeiska länder är tiggeri i dag helt eller delvis förbjudet. I vårt grannland Norge beslutades det tidigare i år om att införa ett kommunalt förbud mot tiggeri, samtidigt som man för tillfället dessutom utreder ett nationellt förbud. 

 

Med anledning av vad jag här framför undrar jag följande. Är justitie- och migrationsministern villig att utreda möjligheten att införa ett svenskt förbud mot det hitresta tiggeriet, vilket för övrigt ligger i linje med det svenska folkets åsikt i frågan?