av Nina Lundström (FP)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Stockholm och Mälardalsregionen växer, och många kommuner har höga ambitioner för att utveckla boendemiljöer och arbetsplatser. Nynäshamns kommun satsar både på ökad hamnverksamhet och på fler bostäder. Tillväxten skapar behov av förbättrade lösningar som ökar trafiksäkerheten. Samplaneringen av bostäder och infrastruktur är alltid viktig att framhålla. Med ett ökat antal bostäder uppstår även nya utmaningar i att utveckla infrastrukturen. I Nynäshamn påverkas väg 225, som i dag är en tvärförbindelse från väg 73 till E4, både av transporter relaterade till sjöfarten och av boende i kommunen. I Ösmo har de boende ett behov av en korsning över väg 225. Trafiksäkerheten är en viktig fråga, liksom att framkomligheten för gående och cyklister kan förbättras.
Nynäshamn är även viktig för hela regionen, och för Sverige, vad gäller transporter. Den tunga lastbilstrafiken hamnar i dag ofta på länsväg 225 genom att vägen ses som en huvudväg mellan Nynäshamn och E4/Södertälje. Längs med väg 225 finns ridskola, busshållplatser och boende, vilket medför att trafiksäkerheten för barn, boende och besökare ständigt är aktuell. Behovet av trafiksäkerhetsåtgärder i form av hastighetsbegränsningar, gång- och cykelbanor samt åtgärder för säkrare omkörningar är därmed betydande. Delar av vägsträckan är dessutom problematisk med dålig sikt och snäva kurvor.
Enligt inriktningen för åtgärdsplanering i regionen anges väg 225 finnas med, men behoven av åtgärder är redan i dag stora med den tunga trafik som finns. Transporter som ska söderut väljer ofta väg 225. En ökad andel gods till sjöss i regionen leder visserligen till att trafikens miljöpåverkan generellt sett minskar, men samtidigt ökar problemen på vägar som 225:an, som inte är byggda för tung trafik.
Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten på och omkring väg 225?