Fråga 2014/15:116 Kvinnors ställning i det iranska rättssystemet

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Onsdagen den 26 november blev Manijeh Sadeghi bortförd av den iranska säkerhetstjänsten. Över tio civilklädda poliser bröt sig in och grep henne samtidigt som de passade på att förstöra hennes hem. Säkerhetstjänsten tog med sig hennes mobil och dator. Detta är inte första gången Manijeh Sadeghi och hennes familj fått utstå våld och skräck i hemmet. Hennes fyra barn, som var i hemmet under händelsen, har – allvarligt chockade av händelsen – berättat hur polisen brutalt fört bort deras mamma i deras närvaro utan att säga vart de skulle föra henne.

Anledningen till det våldsamma gripandet är Manijeh Sadeghis engagemang i arbetarrörelsen, särskilt vad det gäller barns och kvinnors rätt i samhället. De iranska fängelserna behandlar såväl misstänkta som dömda brutalt. De inspärrade utsätts dagligen för tortyr av olika slag. När människor släpps ur fängelserna är många skadade för livet. Någon information om vart Manijeh förts eller om hur hon mår har inte lämnats av säkerhetstjänsten, som kidnappat henne. Den iranska säkerhetstjänsten bedriver, som i fallet Manijeh, inte bara terror mot sina tortyroffer; tystnaden används också för att terrorisera de fängslades och tortyroffrens familj och vänner.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta i syfte att stärka kvinnors allmänt rättslösa ställning i det iranska rättssystemet och i fängelserna?