Fråga 2014/15:112 Utveckling av biodrivmedlets konkurrenskraft

av Mikael Dahlqvist (S)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Den nya samarbetsregeringen har ambitiösa klimatmål. Ett stort problem är utsläppen i trafiken som inte minskat i samma takt som övriga utsläpp.  I dag finns ca 4,5 miljoner bensin- och dieselbilar i Sverige. En stor del av dessa fordon kommer att finnas kvar under lång tid vilket innebär att det kommer att behövas nya mer miljövänliga biodrivmedel för att klara klimatmålen.

Sverige har unika förutsättningar att av skogsråvara producera biodrivmedel i kvantiteter. Möjligheterna för att utveckla nya mer miljövänliga alternativ är stora och det finns flera aktörer som står i startgroparna. Tyvärr finns det hinder på vägen, något som länge diskuterats i Värmland och framför allt Hagfors gällande ett pågående projekt att framställa skogsbaserad metanol i stor skala.

I enlighet med den höga klimatambition som regeringen aviserat är frågan vilka åtgärder regeringen planerar för att göra förnybara biodrivmedel mer konkurrenskraftigt. Det handlar om åtgärder som skulle kunna ge en nyindustrialisering i Sverige, skapa tusentals jobb och dessutom bidra till ett bättre klimat.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är därför följande:

Vilka åtgärder tänker klimat- och miljöministern vidta för att utveckla biodrivmedlets konkurrenskraft?