Fråga 2014/15:110 Oproportionerligt mottagande av migranter

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Lilla Hällnäs är en tätort i Vindelns kommun i Västerbotten med runt 260 invånare. Enligt SVT kan det bli så att orten får ta emot 500 asylsökande inom kort, vilket motsvarar en ökning med ca 150 procent av invånartalet. Något liknande har inträffat på andra håll i landet. I lilla Svenshögen, som ligger i Lilla Edets kommun, finns planer på att placera 200 asylsökande, vilket skulle medföra en befolkningsökning på hela 50 procent. Detta har medfört en hel del oro bland de befintliga invånarna, som helt enkelt bara får finna sig i detta.

Etableringar som dessa skapar inte bara nya problem för kommunerna, som måste hantera ett kraftigt ökat tryck på sina välfärdstjänster; det innebär också ökade svårigheter för nyanlända att komma in i samhället. Befintliga invånare tvingas anpassa sig utan att ha något att säga till om, vilket i sig är ett stort problem. Även om större kommuner skulle ta emot fler är det ett faktum att småorter av olika skäl tvingas till ett extremt mottagande.

Med anledning av ovanstående önskar jag få svar på följande. Har jusitite- och migrationsministern gjort ställningstagandet att det är hållbart med denna massiva tillströmning till småorter och vad avser ministern att göra för att lindra mottagandet?