Fråga 2014/15:104 EU och svensk tryck- och yttrandefrihet

av Jan R Andersson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I samband med EU-inträdet hävdade Sverige att fundamenten i det svenska statsskicket – däribland tryck- och yttrandefriheten – låg utanför det område för vilket beslutanderätt hade överlämnats till EU. Vid en konflikt mellan EU-rätten och svensk grundlagsskyddad yttrandefrihet skulle med andra ord svensk lag gälla. Detta är dock en uppfattning som kan få svårt att göra sig gällande i EU-domstolen.

Sedan vårt inträde i EU har svenska regeringar varit angelägna om att EU-regler utformas så att de är förenliga med svensk tryck- och yttrandefrihet. Det arbetet har oftast varit framgångsrikt.

Nu har en situation uppstått som gör det svårt att bedöma huruvida EU-rätten, såsom den tolkats av EU-domstolen i en aktuell dom, Personuppgifter – Skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter – Direktiv 95/46/EG – Artiklarna 2, 4, 12 och 14, är förenlig med svenska bestämmelser om yttrandefrihet. Länkar är inte enbart ett tekniskt verktyg för att nå information utan länktexterna är även i sig själva information.

Jag har följande fråga till justitie- och migrationsministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att försäkra sig om att gällande EU-rätt är förenlig med svensk tryck- och yttrandefrihet?