Fråga 2014/15:100 Ridsport och golf, friskvård lika för alla

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ridsport och golf, friskvård lika för alla, ropade det socialdemokratiska partiet, när man inför valårets Almedalen svängde i en viktig friskvårdsfråga. Friskvård stimulerar en person till egna aktiva hälsobefrämjande insatser. Arbetsgivare kan bekosta friskvård för anställda utan att betala skatt, och göra så kallat friskvårdsavdrag.

På grund av förlegad praxis och föreställningar om sporternas utövande har undantag under lång tid gjorts, vilket lett till att friskvård inte utövas jämlikt. Bland annat undantas ridsport och golf av Skatteverkets praxis, detta trots att riksdagen enhälligt flera gånger tydligt markerat lagstiftningens intentioner. Just ridsport och golf är några av Sveriges mest utövade idrotter, men exkluderas.

Ridsport och golf har många friskvårdsfördelar, för hälsa och välmående. Ridsporten är inte till för några få utan är en motionsform som erbjuder fysisk aktivitet och välgörande naturupplevelser för breda grupper i alla åldrar. Det är därtill en stor idrott inte minst för funktionshindrade. Golf är i dag en av Sveriges mest folkkära sporter.

Det socialdemokratiska partiet gjorde inför årets valrörelse en omsvängning och lovade att ridsport med flera skulle inkluderas. Det gjordes av partisekreterare Carin Jämtin och kan fortfarande läsas på socialdemokraternas hemsida som ett vallöfte, där ”ridsporten ska kunna lyftas in direkt”. På vilken sida i den socialdemokratiska budgetpropositionen som nu ligger på riksdagens bord, kan man utläsa denna omsvängning?

Med anledning av regeringens budget kan man få intrycket av att vallöften inte kommer att infrias. Finansministern har tidigare uttryckt att avvägningen är lämplig och att det inte var aktuellt att inkludera ridsporten bland de aktiviteter som berättigar till friskvårdsförmånen. Gäller socialdemokratiska vallöften eller finansministerns utspel?

Min fråga till finansministern är:

När bedömer finansministern att kunna genomföra de utlovade förändringar som socialdemokraterna gick till val på vad gäller att inkludera även ridsport, golf, segling och utförsåkning på lika villkor som övriga sporter?